Tailwind Crowd Blog

Diversificatie investeringen nog belangrijker met peer-to-peer lending

Posted by Tailwind Crowd Team on Nov 25, 2016 5:14:57 PM

Crowdfunding is ontstaan uit een behoefte. Het MKB en startups hebben moeite met kapitaal op te brengen. Dit is doordat riskante startups en MKB’ers worden geweigerd door banken die het risico niet willen dragen. Deze zogenoemde ‘funding gap’ werd eerder al besproken in de vorige Tailwind Crowd blog “Kredietverlening aan het MKB: matig risico, aantrekkelijke rendementen”.

 

Als mogelijke oplossing was eerder ook al crowdfunding besproken. Niet alleen is dit gunstig voor het MKB, waar zij nu alternatieven vinden voor banken om hun bedrijven te financieren, maar investeerders vinden hier in het algemeen ook een hoger rendement. Voor investeerders om ook daadwerkelijk een hoger rendement te halen door via crowdfunding te investeren zijn er een aantal factoren waar zij rekening mee moeten houden.

 

Het is belangrijk om op dit moment toe te lichten dat in deze zin de financiële return crowdfunding bedoeld wordt, en dan vooral peer-to-peer lending of ‘crowdlending’. Dit is anders dan community crowdfunding zoals donaties en rewards. Community crowdfunding heeft niet zo zeer ‘investeerders’ maar eerder ‘supporters’. Supporters van traditionele crowdfunding campagnes zijn betrokken bij het project en handelen vaak uit altruïsme of ondersteuning van de ondernemer om het product of project daadwerkelijk te realiseren. Deze vorm wordt daarom ook vaak gebruikt voor early stage startups die het kapitaal of de ondersteuning nodig hebben om hun onderneming op te starten. Investeren via crowdlending is een ander verhaal. Investeerders zoeken rendement op hun investeringen en zullen zich vaak minder persoonlijk betrokken voelen bij het bedrijf (al is dit niet noodzakelijk het geval). Deze vorm wordt daarom ook vaker gebruikt voor scale ups en wordt gebruikt door bedrijven die al langer bestaan en een bewezen track record hebben.

 

Net als ondernemers kunnen investeerders crowdfunding gebruiken als alternatief voor de bestaande methodes. Er is echter wel iets waar zij rekening mee moeten houden. Over het algemeen wordt het sterk aangeraden voor investeerders om hun investeringen te diversifiëren om zo risico’s van defaults te spreiden. Met investeren via crowdfunding is dit ook het geval. Er is echter wel een groot verschil, investeren via crowdfunding is riskanter dan via de traditionele methodes. Dit is mede doordat ondernemers die hun financiering niet kunnen bemachtigen via bancaire leningen vaak gebruik maken van dit alternatief. Daarom zijn de projecten die worden doorverwezen naar crowdfunding per definitie riskanter. Om dit risico te beperken als investeerder is er een simpele oplossing, investeer in meer crowdfunding projecten.

 

Dat lijkt misschien tegenstrijdig, maar er zit een heldere redenering achter. Investeren in projecten is riskant, er bestaat de reële kans dat de ondernemer de lening niet kan terugbetalen waardoor de investeerders met de gebakken peren zitten. Door investeringen te diversifiëren spreidt de investeerder risico’s over meerdere projecten. Dit is natuurlijk altijd het geval, maar bij crowdfunding is het nog meer van belang. Door de hoge risico’s en relatief lage investeringsbedragen, over het algemeen tussen €500 en €1000, kan de investeerder zijn rendement alleen maximaliseren als veel er veel gediversifieerd wordt. Hiervoor zijn crowdfunding platforms ook op voorbereid (mede dankzij regelingen van de AFM) doordat de meeste zoals Tailwind Crowd ook Dashboards verschaffen waar investeerders al hun investeringen kunnen volgen.

 

Verder is het diversifiëren van investeringen ook extra toegankelijk gemaakt met crowdfunding doordat alle projecten duidelijk weergegeven worden op een overzichtelijk platform waardoor investeerders zo min mogelijk tijd hoeven te steken in projecten zoeken. Risicobeoordelingen en omschrijvingen van de ondernemers zorgen er voor dat diversificatie geen extra tijd in beslag hoeft te nemen en is vooral bedoeld om te zorgen dat investeerders zo goed mogelijk worden bediend.

 

Nog vragen na het lezen van deze blog post? Neem contact op met Tailwind Crowd en wij helpen u graag verder met elke vraag over crowdfunding en investeren. Op de hoogte blijven van alle Tailwind Crowd ontwikkelingen? Abboneer dan op onze nieuwsbrief! 

 

Account Aanmaken Abonneer op email updates

Topics: Dutch Crowdfunding, Crowdlending, Investeren, Diversificatie, Crowdfunding, Risico's, peer-to-peer lending, Rendement, P2P lending